2011. november 15., kedd
Linzer és isler
Linzerrecept encsyke86-tól.
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1-2 tojássárga
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
csipet só
reszelt citromhéj (elhagyható)
A lisztet a porcukorral, a sóval, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a margarint kis kockákra vágva elmorzsoljuk benne. Ha jó morzsás, akkor mehet bele a tojássárga (én először egyet rakok bele, és ha nem jó az állaga, rakom a másikat), és gyorsan összegyúrom. Úgy kell gyúrni, hogy kéztővel, és fontos, hogy a margarin ne olvadjon fel a kéz melegétől, különben ki fog csapódni. Ha összeállt a tészta, akkor fóliába csomagolva kb. fél órát pihentetem a hűtőben, majd utána nyújtom, és formázom /szaggatom. Sima tepsin lehet sütni, nem kell vajazni/lisztezni, simán feljön. Aztán ha kész, lehet tölteni. Lehet a tetejét úgy sütni pl. hogy kevés tojásfehérjével megkenve durvára vágott diót rakni rá, és úgy kisütni. Szoktam a kész süti tetejére csokicsíkokat húzni.
Gyorsan kell vele dolgozni, és én mindig nyitott ablaknál csinálom, hogy ne legyen "melege" a tésztának.
Isler receptem ugyanez, csak a liszthez adok diót. Kb. 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt. De az arányon lehet változtatni. Mi az islert csokikrémmel töltve szeretjük, nem lekvárral. Az pedig a következő: 1 csokipuding 3dl tejjel, 1-2 ek. kakaóporral és sok-sok cukorral (10-15 dkg kb, de én kóstolgatom) felfőzve. Jó sűrű puding lesz belőle, és nagyon édes is. Ha kihűlt, jól elkeverek benne annyi vajat, hogy a puding ízét érezni lehessen, ezzel töltöm az islert. Tetejére csokimáz. Tavaly karácsonykor mire odáig jutottam, egy darab sem maradt belőle :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)
Labels
- advent (2)
- adventi naptár (2)
- dekoráció (6)
- featured (1)
- idézet (1)
- karácsonyi falu (1)
- kép (2)
- likőr (1)
- mézeskalács (1)
- recept (13)
- sk (9)
- sk ajándék (7)
- vers (1)
- zene (1)
Cloud Numbered Labels
social network
About me
Labels
latest comments
latest posts
Kapcsolatfelvételi űrlap
SLIDE2
SLIDE1
Text
SLIDE3
Social Networks
Pages
title-header
Popular Posts
-
Sokan foglalkoztok vele, íme egy kis inspiráció. Karácsonyi falu a süti tetején: És még két ötlet: Adventi naptár k...
Rendszeres olvasók
Blog Archive
Popular Posts
-
Narancslikőr: 4 szép narancs sárga héját vékonyan lehámozod és kb. 0,5x0,5 centis darabkákra vágva (reszelve nem olyan finom, de úgy is ...
-
Advent első vasárnapja 2011. november 27. Adventi naptár ötletek geisze től Néhány ötlet, hogy mit tehetünk a naptárba édes...
-
Sokan foglalkoztok vele, íme egy kis inspiráció. Karácsonyi falu a süti tetején: És még két ötlet: Adventi naptár k...
-
1. Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet n...
-
A szalvétaangyal készítését itt találjátok. A linket köszönjük Szisszká nak. És egy mikulásos szalvétagyűrű dobkrisztinától:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése